Wijntips - Topwines4U - Topwijnen uit het Spaanse gebied Priorat

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wijntips

Mas Gran

Behandel de ‘aankoop van de flessen’

Je laatste aankoop kan onderhevig geweest zijn aan zowel fysieke schokken als temperatuurswisselingen tijdens transport en opslag. Hierdoor kan de wijn zijn ‘evenwicht’ verliezen en in een zogenaamde ‘bottle shock’ verkeren. Het is ook raadzaam om een ‘bewaarwijn’ uit je kelder 24 uur voor het openen rechtop neer te zetten op een geschikte plaats. Het sediment heeft dan tijd om naar de bodem te zakken. Behandel de fles later rustig bij het openen en uitschenken. Probeer de wijn zodanig te serveren in de houding welke de fles had op zijn rustplaats, zodat het resterende liggende sediment niet door de hele fles verspreidt. Sediment doet overigens geen afbreuk aan smaak, soms worden luxe wijnen juist ongefilterd gebotteld om meer smaak mee te geven.
Priorat Map

Lekker laten liggen

Wijnrekken blijven zich in materiaal en vorm ontwikkelen en een strak designrek of een klimaatkast maakt het nog leuker om je collectie te laten zien. De functie van het wijnrek blijft echter onveranderd; de wijn horizontaal bewaren. Liggend blijft de wijn in contact met de kurk, droogt de kurk niet uit en wordt de optimale smaak van de wijn bewaard.

Tips voor koel, droog, donker en trillingsvrij opslaan

Geen wijnkelder of klimaatkast? Bewaarwijnen zijn het meest gebaat bij een plek in huis waar het koel, droog en donker is. Of de ruimte die hier het dichtst bij in de buurt komt.
Hoge temperaturen laten de wijn te snel rijpen en lage temperaturen kunnen wijnkristallen veroorzaken. De ideale temperatuur om wijn te bewaren ligt tussen 12°-18° Celsius.
Bewaar de flessen op een droge plek en bij voorkeur niet zonder bescherming in een vochtige garage. Bij een droge luchtvochtigheidsgraad voorkom je een beschimmeld etiket en zal de kurk niet rotten. Controleer de locatie van je wijnvoorraad met een vochtigheidsmeter. De beste relatieve vochtigheidsgraad ligt tussen de 55% en 65%. Mocht je wel over een wijnkelder beschikken, denk er dan aan om af en toe de lucht te verversen.
Zon en ultraviolet licht kunnen de kleur en houdbaarheid van de wijn negatief beïnvloeden. Bewaar je wijn bij voorkeur op een donkere plek, witte wijnen in lichte flessen hebben hierbij te hoogste prioriteit.
Stabiliteit en trilling worden wel eens vergeten bij het opslaan van wijn. Houd de flessen uit de buurt van mechanische apparaten die trillingen veroorzaken (wasmachine, droger, naast de koelkast of airco). Vooral oude wijnen zijn gevoelig voor trillingen. Indien je de wijnen gaat stapelen, denk dan aan het gewicht van je constructie! Het gewicht van een aantal wijnflessen kan snel oplopen.

Topwines Onderneming

Keurmerken
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu