Wijngaarden - Topwines4U - Topwijnen uit het Spaanse gebied Priorat

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wijngaarden Montsant

Historie

Mas Gran

Montsant, dat ten westen van Tarragona gelegen regio Priorat vrijwel geheel omringt, is de jongste appellatie in Catalonië. Het feit dat deze kleine wijnstreek voor augustus 2001 al was aangemerkt als subzone van het grote Tarragona (Tarragona-Falset) geeft aan dat het bijzondere karakter van het gebied reeds eerder onderkend werd. Sinds Priorat in de jaren zeventig een eigen herkomstbenaming kreeg, hebben wijnmakers in de omringende gemeenten getracht een aansluiting bij Priorat tot stand te brengen. Klimaat, geschiedenis, voornaamste druivensoorten en wijntradities kwamen immers meer overeen met Priorat dan met de rest van Tarragona. Het enige verschil was de bodem: wordt de Priorat gekenmerkt door de LLicorella-bodem, in Montsant wortelen de wijnstokken over het algemeen in kwarts, rode klei en zand. Er werd echter geen overeenstemming bereikt en zo ging er een kwart eeuw overheen voordat de DO Montsant en zo’n 22 ha. aan wijngaarden, een feit was.
Wijngaarden Priorat

Historie

Priorat Map

Een tot voor kort vergeten wijngebied dat wijnen produceert die in recordtijd de wereldtop hebben gehaald. Al in de tijd van de Romeinen had de Priorat, de streek in het binnenland achter Tarragona, naam en faam als dé wijnstreek bij uitstek. De appellatie Priorato (Priorat in het Catalaans) in het noordoosten van Spanje dankt zijn naam aan de Priorat de Scala Dei (‘Priorij van Gods trap’), een middeleeuws klooster op de Serra del Montsant, het gebergte dat dit gebied domineert en de vallei van de rivier de Siurana, zijrivier van de Ebro, begrenst.

Het klooster werd in 1163 gesticht door Kartuizer monniken, nadat een lokale herder een visioen had gehad van engelen die een trap naar de hemel bestegen. Het dorp dat in de loop der eeuwen rondom het klooster ontstond heet nog altijd Scala Dei.

Topwines Onderneming

Keurmerken
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu