Spanje - Topwines4U - Topwijnen uit het Spaanse gebied Priorat

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Spanje

Mas Gran

Spanje, officieel het Koninkrijk Spanje (Spaans: Reino de España), is een land op het Iberisch Schiereiland in het zuidwesten van Europa met ruim 47 mln. (2014) inwoners en een oppervlakte van 505.992 km². Het land beslaat grofweg 80% van het Iberische Schiereiland. Daarnaast behoren ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bij het land. In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra, over de gehele lengte van de Pyreneeën, in het westen aan Portugal en in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar. De hoofdstad van Spanje is Madrid, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het midden van het land.

Spanje is een divers land met zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de regenachtige vissersdorpen in Galicië tot het nachtleven van Madrid, de toeristische kusten aan de Middellandse Zee, het flamencodansen van Andalusië, en stierenvechten in vele delen van het land en het moderne Barcelona in Catalonië.
Net als Nederland en België is Spanje een constitutionele parlementaire monarchie. Spanje werd lid van de NAVO in 1982 en is lid van de Europese Unie sinds 1986. De euro werd de Spaanse munteenheid op 1 januari 2002 en verving daarmee de peseta.
Naast Spaans (Castiliaans) zijn Catalaans, Baskisch en Galicisch zogenaamde 'co-officiële' talen van het land.
‘Het meest revolutionaire wijnland van de oude wereld.’ Zo wordt Spanje vaak door wijnkenners omschreven. Aan het begin van de 21ste eeuw heeft Spanje nog steeds het grootste wijngaardoppervlakte ter wereld; circa 1.2 miljoen hectare. In productievolume staat het land echter derde op de wereldranglijst, omdat grote delen van het binnenland beplant zijn met wijngaarden met een erg laag rendement. Dat lage rendement wordt onder andere veroorzaakt door de hitte, de droogte en de traditionele bushvines, die alleen handmatig gesnoeid en geoogst kunnen worden. Bovendien is irrigatie verboden.
Spanje is een bergachtig land. De hoogteverschillen en het feit dat Spanje omgeven is door zeeën en bergen, hebben grote invloed op het klimaat. Het midden van het land is heet en droog, daaromheen liggen gebieden met zeer uiteenlopende omstandigheden. In het noorden en het oosten liggen de mooiste wijngebieden van Spanje. Hier zijn namelijk ook de beste omstandigheden voor wijnbouw
Het noordwesten, Galicië, is zelfs natter dan Nederland, maar in het noordoosten is het zomers heet en droog en ’s winters zacht. Verder zijn de rivieren van groot belang. Vooral in het noord oosten, de regio Priorat en Montsant streek, vind je beroemde wijngebieden. Deze streek is het oudste wijngebied van Europa.
Spanje heeft een enorme hoeveelheid eigen druivenrassen. De meeste van de geproduceerde wijnen zijn rood, gemaakt van de traditionele druiven rassen, grenache, tempranillo (met vele synoniemen) en carignan (carineňa) en cabernet sauvignon maar ook lokale druiven als de witte grenache en macabeu zijn populair. De rode wijnen uit de Montsant zijn evenwichtig en aromatisch, en de witte zijn zacht, grote smaak, structuur en de elegante en subtiele aroma's.
De laatste decennia van de 20ste eeuw en de eerste van de 21ste eeuw kenmerken zich door een vergaande modernisering van de wijnbouw en het proces van wijn maken. Dit komt de kwaliteit van de wijnen zeer ten goede. Spanje is als wijnland volop in beweging, er zijn steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.
Priorat Map


Topwines Onderneming

Keurmerken
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu